Poliser i Västerort är med rätta oroliga över att anmälningarna om sexuella övergrepp mot barn ökat kraftigt. De får höra om grova övergrepp med många förövare och råa, omänskliga attityder hos de unga som begått brotten. Det är svårt att veta vad som är ökad anmälningsbenägenhet och vad som är en reell ökning av brottsligheten. Det som inte polisanmäls ser aldrig polisen… Forskare ser en ökad anmälningsbenägenhet som en förklaring. Det kan paradoxalt nog vara så att det vi ser är en positiv utveckling!

Unga som utsätts för sexuella övergrepp har fått ett mycket stort utrymme i media på senare tid och det kan definitivt ha bidragit till att tonåringar slår larm i större utsträckning. Initiativet #prataomdet har fått en enorm spridning och mycket uppmärksamhet. Unga vuxna och tonåringar har gått ut med namn och bild och berättat om att de utsatts för övergrepp i kampanjen Ta tillbaka orden.  Rättsfall har beskrivits, människor har demonstrerat och tagit avstånd från gruppvåldtäkter, samtyckeslagstiftning lyfts fram som en möjlighet…  Kanske är det så att fler av de som utsatts  förstår att det är fel, att det inte är deras fel och att det finns hjälp och stöd att få. De polisanmäler. Då får poliser, journalister och allmänhet veta hur verkligheten ser ut.

I så fall är det bra. Det kan leda till förändring.   Men oavsett om brotten verkligen ökar och blir råare eller om de helt enkelt är mer synliga är polisens spaning värd att ta på allvar. De tonåringar som beskrivs behöver hjälp.

Comments are closed