Vart man än söker för psykisk ohälsa ska man tas emot, få relevanta insatser eller hjälp att komma vidare. Patienter ska inte kunna komma fel. Så kan man sammanfatta det som regeringens psykiatrisamordnare Anders Printz skriver i sin blogg.
Vad bra det låter! Jag tycker verkligen att det här borde vara ett mål för psykiatrisamordningen. Jag kan se det framför mig.
Tonåringen som vill dö, berättade i veckan för mig att hon får medicin och akutbesök på BUP, men sänds hem utan återbesökstid. BUP tycker att problemen är så stora och komplexa och att någon annan, socialtjänsten eller habiliteringen, borde ta huvudansvaret för dem. Hon skulle istället få höra:
– Vad bra att du kom. Vi ska försöka hjälpa dig, men klarar det inte ensamma utan behöver hjälp av andra. Men nu träffas vi så ofta du behöver tills vi har en plan för hur det ska gå till.
En pappa berättar att han inte ger sig, utan envist kräver samtalskontakt för sitt barn som utsatts för våldsbrott, trots att BUP säger att symtomen inte är tillräckligt allvarliga, och trots att de inte vet vart han ska vända sig. Han skulle istället få höra:
– Vad bra att du ringde. Det är klart att ditt barn ska få hjälp. Vi ordnar det och återkommer med tid och plats för första besöket.
Så långt ifrån verkligheten det känns. Många barn och föräldrar blir väl mottagna men det är lätt att komma fel som patient. För mycket socialt trassel, en akut kris, missbruk eller för få symtom kan göra att man inte passar in i mallen. Alltför ofta lägger BUP ned massor av tid och energi på att hålla patienter ifrån sig. Fyller de inte arton snart så att vuxenpsykiatrin kan gå in? Finns det sociala problem så att socialtjänsten kan ta över? Är det inte en uppgift för skolhälsovården? Ring dit istället!
Idag presenterar DN en ny undersökning som visar att den psykiska ohälsan fortsätter att öka bland svenska ungdomar. Var tredje ung svensk tycker att livet är svårt och fyra av tio är stressade. Det är just i högstadiet som många börjar må dåligt. Nyligen fick Sverige skarp kritik från OECD för bristen på skolhälsovård. Det saknas i stora delar av landet en självklar instans dit barn med psykisk ohälsa kan vända sig innan problemen blir för stora. OECD föreslår att Sverige ska förstärka skolhälsovården, utbilda lärarna i ungas psykiska hälsa och binda samman psykologiska ungdomsmottagningar med skolorna.
Patienter ska inte kunna komma fel. Sätt upp det som ett prioriterat mål för psykiatrin och sprid det budskapet till varenda mottagning och varenda klinik i landet!
Comments are closed