Nu säger Europadomstolen ifrån. Sveriges lag har inte skyddat en 14-årig flicka som smygfilmats naken av sin styvpappa. På något sätt har Sverige kommit fram till att det är lagligt att smygfilma nakna barn. Enligt Aftonbladet är argumentet att det inte var meningen att flickan skulle upptäcka kameran och då hade inget brott blivit begånget. Heltokigt!

Det är bra att Europadomstolen tar flickans parti. Domstolen anser att Sverige har brutit mot artikel åtta i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, rätten till skydd för privat- och familjeliv. Det låter vettigt. Nu är det dags att ändra lagen. När man ändå ser över lagen borde man se över fler områden där unga tonåringar är oskyddade mot sexuella övergrepp och ofredanden. Det finns fler brister! Ett exempel är de låga straffen när vuxna köper sexuella tjänster av barn. Ett annat är att 15-årsgränsen för sexuellt samtycke inte efterlevs.

Alltför ofta kommer vuxna undan när de haft sex med barn under femton, bara genom att påstå att de inte visste. Det argumentet håller ju inte på andra områden! Vuxna som säljer cigaretter eller alkohol till minderåriga döms. Det är deras ansvar att ta reda på om den de säljer till är tillräckligt gammal. Vuxna som har sex med unga, eller köper sex av unga borde ha samma ansvar.

Comments are closed