I går publicerade jag tillsammans med  Barnombudsman Fredrik Malmberg en artikel på DN Debatt. Vi fick en stark och positiv respons.  TVradio och många tidningar hängde på. Och många privatpersoner delade länken i sociala medier.

Det saknas en del kunskap och det saknas framförallt bra metoder för förebyggande arbete. Myndigheterna kan säkert göra mer. Och vi måste säkra upp att myndigheterna agerar på ett bra sätt utifrån den information som de har tillgång till, sa Barn och äldreminister Maria Larsson i Ekot. Hon är beredd att överväga vårt förslag.

Det som känns allra viktigast är att några av de föräldrar som drabbats av att deras barn tagit sina liv gått ut och berättat att de tycker att vårt förslag är bra.  I nyheterna i SVT och TV4 berättade en mamma om sin fjortonåriga dotters självmord och att hon stödjer förslaget. I P4 Extra berättade en pappa att han också stödjer förslaget. Hans son tog sitt liv bara 14 år gammal efter långvarig mobbning.

De vet hur det är, och de vet vad som fattas.

Nu får vi hoppas att debatten fortsätter och leder till att det förebyggande arbetet mot självmord bland barn intensifieras. Och att det bidrar till att barn i framtiden hittar andra alternativ än att ta sina liv.

Comments are closed