I slutet av mars slog Ekot larm om att alltför få barn läkarundersöks efter polisanmälan om våld eller övergrepp. Varje år polisanmäls 14 000 fall av sexuella övergrepp eller misshandel av barn under femton år i Sverige. Men ytterst få läkarundersöks.

Rättsmedicinalverket som ansvarar för frågan står för 430 rättsmedicinska undersökningar och rättsintyg. De flesta undersökningar utförs av andra läkare. Hur många vet ingen men man uppskattar att det är ungefär 13 % av alla anmälningar som leder till läkarundersökning. Alla är egentligen eniga, åklagare, poliser, läkare, forskare…  Fler barn behöver undersökas. Men ändå fungerar det inte.

Nyheten fick ett bra genomslag och många blev upprörda över att vi inte tar bättre hand om utsatta barn. Jag hoppades på att politiker och beslutsfattare skulle ta det här på allvar.

Men idag fick vi veta att resurserna för rättsmedicinalverket som gör läkarundersökningarna tvärtom ska minskas. Med 50 miljoner. Beslutet är förödande,  säger en rättsläkare.

Tänk om!

 

Comments are closed