3302137_2048_1152

Jag startade dagen tidigt och for iväg till Radiohuset för att vara med i P1 Morgon. Det handlade om barn som växer upp med våld hemma. Innan jag var med så sändes två inspelade intervjuer med unga vuxna som minns hur det var när mamma misshandlades. Naket, smärtsamt och ärligt beskrev de sina upplevelser. Det var så tydligt att de inte bara var vittnen, de var i högsta grad drabbade själva.

”Jag och min syster var som statister i en våldsam film, som vi var tvungna att bevittna om och om igen. ” säger Ena.

Efteråt tänkte jag på att de inte sa något alls om vuxna som såg, som stoppade eller stöttade. Det kanske kommer. Hela intervjuerna sänds i P1 Barnen imorgon. Men ändå. Var finns de trygga vuxna?  Finns det någon att prata med? Att slå larm till? Reagerar vuxna i omvärlden när barn far illa?

2014-5-7-omslag

Nu skärps ändå  kraven på kommuner och landsting.  Socialstyrelsen släpper idag nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer. Det är samma dag som 8-åriga Yara i Karlskrona begravs, flickan som trots larm om misshandel  lämnades utan skydd och till slut dödades.

Kommunernas ansvar att ingripa när ett barn misstänks ha blivit utsatt för våld eller bevittnat våld av en närstående skärps från och med den 1 oktober i år. Socialnämnden måste utan dröjsmål starta en utredning.

Categories:

Comments are closed