Jag jobbar just nu med flera uppdrag som handlar om att sprida kunskap om sexuella övergrepp om barn. Det är spännande och utmanande.

En av utmaningarna är vuxnas svårigheter att prata om sexuella övergrepp. Det kan tyckas som överkurs när vuxna inte ens förmår att prata om människors kroppar och hur de fungerar.

Jag blev påmind av en debattartikel som sextonåriga Agnes har skrivit. Hon fick i uppdrag att hålla tal i skolan. Det kunde handla om vad som helst. Men när hon ville prata om mens tog det stopp. Argumentet var att killarna kunde bli äcklade.

Jag blir genuint glad när jag läser hur Mattias Hallberg som är ordförande för Sveriges elevkårer reagerar på Agnes artikel. Som ung kille känner han att det är en förolämpning mot honom:

Det är en sjukt sunkig och stereotyp bild av killar som får läraren att fatta beslutet. Varför skulle inte killar vara intresserade av att höra på ett tal om mens?

Visst är det en förolämpning. Det förolämpar alla unga killar och alla män som vet att tjejer och kvinnor har mens och inte tycker det är något särskilt med det. Det förolämpar alla tjejer och kvinnor som får höra att mens är något att äcklas av. Det förolämpar nog oss alla.

OK. Så det finns lärare som anser att mens är tabu och inte OK att prata om i skolan.

Inte konstigt att det är så svårt. Att prata om sexualitet blir överkurs. Att prata om sexuella övergrepp blir näst intill omöjligt.

Vi kan bara vara tacksamma att Agnes och Mattias visar att det finns en annan väg.

Categories:

Comments are closed