Kanske är det idag som våra politiker kommer att vakna, och inse att svenska barn inte är skyddade mot vuxna som utnyttjar och exploaterar dem sexuellt. De borde veta, men har inget gjort åt saken. FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för att sexköp av minderåriga ses som ett mindre allvarligt brott. Den uppmanar Sverige att se över lagstiftningen och ge barn starkare skydd. Sådant är svårt för politiker att missa.

Just idag är det särskilt svårt att slumra vidare, för det är många som lyfter frågan.

Ikväll sänder Dokument inifrån dokumentären En eskortflickas dagbok. Där får vi möta Hanna som bara var femton år när vuxna män började utnyttja henne och betala henne för sex. Hon är inte ensam, det finns många fler flickor och pojkar som exploateras och utnyttjas på samma sätt. Ofta far de oerhört illa. Men samhällets gensvar är tamt.

SVT Debatt beskriver författaren Caroline Engvall hur sexbrott mot barn osynliggörs i Sverige. Domstolarna kräver att köparen måste ha vetat om, eller haft anledning att misstänka att, den som sålt sex var under femton år för att döma för våldtäkt mot barn. På samma sätt måste köparen ha vetat om, eller haft anledning att misstänka att, den som sålt sex var under arton år för att döma för sexuell handling av barn. Annars döms gärningsmännen för köp av sexuell tjänst, precis som om de köpt sex av en vuxen, och brotten mot barnen förblir osynliga.

I Aftonbladet idag skriver Barnombudsmannen och ECPAT: s ordförande om samma tema. För dem är det självklart att det aldrig får vara ett bötesbrott att köpa ett barn.  När en vuxen betalar ett barn för att genomföra en sexuell handling ska det alltid ses som ett övergrepp och ett utnyttjande. Lagstiftningen måste ändras. Dessutom tycker de att barns ställning i rätten måste stärkas och att polisens måste intensifiera sina spaningsinsatser för att upptäcka de barn som utnyttjas i sexhandeln.

Idag kan de vuxna som köper sex av barn känna sig ganska säkra, Få åker fast, och konsekvenserna blir inte särskilt hårda. Jag hoppas att det snart förändras. För idag är det verkligen dags för våra politiker att vakna!

Comments are closed