Delar av den här soliga fredagen tillbringade jag inomhus i en föreläsningssal hos Rädda Barnen i Sundbyberg. De hade anordnat ett seminarium om Barnahusen i Stockholms län. Jag föreläste om vår kvalitetsgranskning Inuti ett Barnahus och en panel av politiker från kommun och landsting berättade om hur de såg på saken.

För mig var det viktigaste idag att belysa en stor orättvisa som drabbar drygt 150.000 barn i Stockholms län. Och det gick riktigt bra!  Ingen som deltog i seminariet kunde undgå att förstå att det är just orättvist. Och ingen hävdade att det inte är orättvist, orättfärdigt och oacceptabelt som det fungerar idag. Jag skäms, sa en av politikerna.

Jag ska förklara vad det handlar om.

I Stockholms län finns sju Barnahus och sammanlagt 467.235 barn. När ett barn misstänks vara utsatt för våld eller övergrepp så är villkoren väldigt olika beroende på var de bor i länet. I tre barnahus servar landstinget Barnahusen med barnmedicinsk kompetens och resurser från BUP.  I fyra barnahus är landstinget frånvarande.Jag fick bra draghjälp av representanter för BUP:s Traumaenhet  och från Barnskyddsteamet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som berättade om sina verksamheter. De berättade om allt bra de gör, och om att de bara får göra det på tre barnahus.

De 317.114 barn som bor i  Stockholms stad, Lidingö, Ekerö, Solna, Sundbyberg, Huddinge, Botkyrka, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Upplands Bro och Upplands Väsby får full tillgång till hälso-och sjukvården om de utsätts för vålds- eller sexualbrott.

Men om ett av de 150.121 barn som bor i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Norrtälje, Nacka, Tyresö, Värmdö, Haninge, Nynäshamn, Södertälje,  Salem eller Nykvarn utsätts för brott så finns varken BUP eller barnmedicin på plats.

Jag bad politikerna om en förklaring till varför man beslutat så här. Det fick jag inte. Men jag fick en kraftfull och samstämmig markering om att så här får det inte vara. De ansvariga politikerna vill alla göra något åt saken.

Det räcker bra för mig. Det var värt att tillbringa några timmar i en föreläsningssal fast det var så varmt och soligt ute.

Och när hösten och kylan kommer så förväntar jag mig att ett nytt beslut har fattats. Vartenda barn i Stockholms län ska ha samma rätt till hälso- och sjukvård när de utsatts för brott.

Categories:

Comments are closed