Jag har tidigare skrivit om groominglagen som inte verkar fungera som den ska.  Nu har Brottsförebyggande rådet (Brå) följt upp och utvärderat lagen.

Mellan den 1 juli 2009, då lagen infördes och fram till slutet av 2012, polisanmäldes 617 fall av grooming. Endast fem lagfördes! Man konstaterar att som lagen är utformad fungerar den helt enkelt inte!

Både poliser och föräldrar berättar om hur maktlösa de känner sig när de vet att en vuxen aktivt söker kontakt med barn utan att de kan ingripa. En typisk situation är när ett barn faktiskt berättar för mamma eller pappa att de blivit kontaktade av en vuxen som vill  träffas. Kanske har han (för det är nästan alltid en han!) kommit med direkta sexuella anspelningar. Föräldern kontaktar då polisen för att göra en anmälan, men det mannen gjort är inte olagligt. Och både föräldrar och polis vet att risken är stor att han går vidare och kontaktar barn efter barn tills något av dem till slut går med på att träffas och riskerar att utsättas för sexuella övergrepp.

Så det visar sig att groominglagen verkligen är tandlös. Det innebär att vi måste hitta nya sätt att stoppa vuxna som söker sexuella kontakter med barn via nätet. Visst är de flesta barn kloka och företagsamma nog att själva sätta stopp för kontakten. Men alla kan bli lurade, och de manipulativa vuxna som aktivt letar efter ensamma och utsatta barn är bra på att luras!

Categories:

Tags:

Comments are closed