Våldsbrott i nära relationer är svåra att bevisa. De sker bakom stängda dörrar i hemmet och det finns sällan vittnen. När det finns vittnen så hindrar svensk lag dem ofta från att vittna!

Dagens Nyheter berättar i dag om barn som bevittnar hur en vårdnadshavare begår brott hindras att vittna. Ingen kan tvingas att vittna mot en närstående och en vuxen kan välja att låta bli. När det gäller barn får de inte välja själva, det är vårdnadshavaren som väljer även om han eller hon är misstänkt för brottet.

En pappa misshandlar sin femåriga dotter och hindrar sonen från att vittna. En annan pappa misshandlar sin fru och hindrar sonen från att vittna. En mamma misshandlar sin dotter och hindrar sin son från att vittna.

Vi kan inte lägga beslutet att barn ska vittna eller avstå på den som är misstänkt! Barn som bevittnar våld familjen måste få tillgång till särskilda företrädare, precis som andra barn som är brottsoffer. Det är inte självklart att de ska vittna i alla fall, men de måste få säga sitt om saken och avgörandet måste ligga i tryggare händer än hos förövaren.

Jag har träffat många barn som varit upprörda över att ingen velat lyssna på deras vittnesmål när de sett mamma eller syskon misshandlas. De vill berätta, för de vet ju vad som hänt, och det är viktigt också för deras framtid hur det går i brottmålet. Om inget åtal väcks, eller om den som misshandlat frias är risken större att våldet fortsätter och att den förälder som är våldsam fortsätter att vara barnets vårdnadshavare under hela uppväxten.

Barn har rätt att höras.

Comments are closed